0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Kalıcı Dişler Hakkında Her Ebeveynin Bilmesi Gerekenler

Ön iki dişi eksik olan bir çocuktan daha sevimli bir şey var mı? Bu eksik dişler, tüm ebeveynlerin dört gözle beklediği bir dönüm noktasıdır. Ama sırada ne var? Aptal sırıtışlar, bir diş çıkarma turu daha ve dev görünümlü kalıcı dişler! Ömürlerinin geri kalanında sürmesi gereken kalıcı dişler. Ve muhtemelen kalıcı dişleriniz olsa da, muhtemelen bir diş hekimi değilsiniz ve bir sonraki diş turundan ne bekleyeceğinizi bilmiyorsunuz. Kalıcı diş tablosu ve bu blog gönderisinin yardımcı olabileceği yer burasıdır. O halde kalıcı dişlerden bahsedelim!

 

Kaç dişimiz var?

Süt dişleri , teknik olarak “birincil dişler” yaklaşık 6 aylıkken çıkmaya başlar ve 2 veya 3 yaşına kadar çıkmaya devam eder. Sonunda, bu süt dişlerinin tümü kalıcı dişlerle değiştirilir – beş yaş civarında başlar ve yirmi yaş dişleri çıktığında yetişkinliğe kadar devam eder. 20 süt dişiyle doğarız ve sonunda 32 yetişkin dişiyle yer değiştiririz.

 

Bu süt dişlerinin büyük bir görevi vardır – sadece çocuklarımızın yiyeceklerini çiğnemelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha büyük kalıcı dişlerin çıkması için çenede yer tutarlar. Süt dişlerinde üstte 10, altta 10 dişimiz vardır. . Erişkin veya daimi dişlerimiz çıktığında daha büyük ve biraz daha koyu renkli olur ve sonunda üstte 16, altta 16 dişimiz olur.

 

Daimi dişler ne zaman çıkar?

Kalıcı dişlerin genellikle süt dişleriyle aynı sırada çıktığını göreceksiniz – ön alt, ön üst ve sonra arka azı dişlerine doğru. Tipik olarak, ilk çıkan dişler ilk gevşeyen ve düşen dişlerdir, sadece yerini kalıcı dişler alır. Bunun istisnası, elbette, yetersiz diş hijyeni, tıbbi durumlar veya ağız, çene ve/veya yüzdeki travma (kaza gibi) nedeniyle diş hasarı olduğu zamandır.

 

Çoğu çocuk, okul başladığında yaklaşık 5 veya 6 yaşlarında dişlerini kaybetmeye başlayacak ve kalıcı dişlerinin çoğu 12 veya 13 yaşlarında olacaktır. Bu dişler, merkezi kesici dişler olarak adlandırılan üstte ve altta dört ön dişi içerir; dört yan kesici diş, ön dişler ve köpek dişleri arasındaki dişler; dört köpek dişi; ve sekiz azı dişi. Bu azı dişlerinden ikisi süt dişlerinin yerini almadan çıkıyor.

 

En son gelenler, eğer gelirlerse yirmi yaş dişleridir . “Üçüncü azı dişleri” olarak da adlandırılan bu dişler hiç sürmeyebilirler ancak çıkarsalar da genellikle 17-21 yaşları arasındadır. Diş hekiminiz, bunların düzgün bir şekilde temizlenmesi ve çıkarılması gerekip gerekmediği konusunda önerilerde bulunabilecektir.

 

Kalıcı dişler ortaya çıktıkça, iyi diş bakımı , önümüzdeki ömür boyu sağlıklı ve mutlu bir gülümseme sağlamak için her zamankinden daha önemlidir.

Call Now ButtonRandevu Al