0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

20 Yaş Dişi Neden Çekilmelidir

Yirmilik dişlerinizi çıkarmak, yetişkinliğin tamamen normal bir parçasıdır. Ancak, üçüncü azı dişlerinizin ortaya çıkışı sorunsuz değildir. 20 yaş dişlerinin sürmesi sıklıkla aşırı ağrı, rahatsızlık, enfeksiyon ve hatta çene kemiği hasarına yol açar. Sonuç olarak, yirmilik dişlerin tipik olarak çekilmesi gerekir.

 

Yirmilik dişler nedir?

Yirmilik dişler üçüncü azı dişlerinizdir. Ağzın en arkasında yer alırlar ve genellikle on yedi ile yirmi beş yaşları arasında çıkarlar ve çoğu yetişkinde onları süren son kalıcı dişler yaparlar. Ancak yirmi yaş dişleri her zaman çıkmayabilir. Sonunda dört bilgelik dişiniz olabilir veya hiç olmayabilir.

 

20 yaş dişleri, insanlık tarihinin erken dönemlerinde sert gıdaları öğütmek ve çiğnemek için gerekli olmasına rağmen, artık gerekli değildir. Aslında, yirmilik dişler artık çözdüğünden çok daha fazla soruna neden oluyor.

 

20 Yaş Dişi Sorunu

Gömülü Yirmilik Dişler

Anormal konumlu ve sıklıkla sürmemiş yirmi yaş dişlerine “gömülü” dişler denir. Bu dişler sadece ağrılı olmakla kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığınız için de ciddi bir risk oluşturur.

 

Diş eti çizgisinin altına gömülü olan 20 yaş dişleri iyi huylu değildir. Yirmilik dişlerin çoğu yan yattıkları, açılı konumlandıkları veya yer kısıtlamaları nedeniyle bloke oldukları için çıkamazlar. Bazı durumlarda, bilgelik dişi diş etinden sadece kısmen çıkar.

 

Gömülü yirmi yaş dişleri kolayca enfekte olur. Gömülü yirmilik dişlerin enfeksiyonu olan perikoronit, vücudun diğer bölgelerine bile yayılabilir. Ek olarak, çevreleyen dişlerin köklerine zarar veren ve kemik desteğini aşındıran apseler oluşabilir.

 

Perikoronit belirtileri:

Şiş ve ağrılı diş etleri

 

Etkilenen bölgenin etrafında kanama

 

kedi akıntısı

 

Kalıcı ağız kokusu

 

Şişmiş lenf düğümleri

 

Azı dişlerinde çiğnemeyi imkansız kılan şiddetli ağrı

 

Sürmüş Yirmilik Dişler

20 yaş dişleriniz diş etinden çıkmayı başarsa bile yine de problemli olabilir. İlk olarak, ağzınızda yeterli yer yoksa, yakındaki sağlıklı dişleri sıkıştırabilir ve onlara zarar verebilirler. Yer kısıtlıysa yirmi yaş dişleri tuhaf açılarla çıkabilir ve daha fazla çapraşıklığa ve rahatsızlığa neden olabilir.

 

Ek olarak, yirmilik diş sadece kısmen çıkabilir. Bu durumda dişin düzgün bir şekilde görülmesi ve temizlenmesi neredeyse imkansızdır ve bu da ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.

 

20 yaş dişleri, diğer dişlerinizi sıkıştırmadan doğru pozisyonda tamamen çıkabilir. Ancak, bu dişler hala ağzınızın en arkasında yer almaktadır. Bu, düzgün bir şekilde temizlenmesini ve bakımını son derece zorlaştırır. Sonuç olarak, bilgelik dişleri çürük geliştirmeye daha yatkındır.

 

20 Yaş Dişlerinin Çekilmesi Gereken 5 Neden

  1. Aşırı ağrı ve rahatsızlık

20 yaş dişleri çıktıklarında ağrıya neden olurlar. Yanlış patlarsa, ağrı aşırı ve kalıcıdır.

 

Herhangi bir diş ağrısı veya hassasiyeti, bir şeylerin çok yanlış olduğunun ve derhal ele alınması gerektiğinin bir göstergesidir. Yirmi yaş dişleri söz konusu olduğunda, aşırı rahatsızlık ve ağrı, çene kemiği hasarı, diş çapraşıklığı ve enfeksiyon anlamına gelebilir.

 

  1. Çapraşıklık ve diğer dişlerde hasar

20 yaş dişleri yetişkinlerde en son çıkan dişlerdir. Bu, yetişkin dişlerinizin geri kalanının, yirmi yaş dişleri ortaya çıktığında zaten doğru konumlarda olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, yirmilik dişlerinizin gelmesi mevcut dişlerinizin kaymasına neden olabilir ve bu da aşırı çapraşıklığa yol açar.

 

Aşırı kalabalık, çeşitli olumsuz etkileri beraberinde getirir. Örneğin diş hassasiyetine, ısırma problemlerine ve ağrıya neden olabilir. Mükemmel gülüşünüzü de mahvedebilir!

 

Ek olarak, aşırı kalabalık, iyi bir ağız hijyeni sağlamayı zorlaştırabilir. Diş fırçasıyla ulaşılması çok daha zor olan diş bölgeleri olabilir. Bu olursa, diş çürüğü veya çürük riski daha yüksektir.

 

  1. Çene kemiği hasarı

Tüm dişler, diş etlerinden çıkmadan önce çenelerde oluşur. Ancak 20 yaş dişlerinin doğru şekilde çıkması için yeterli boşluk yoksa bu durum çene kemiğine zarar verebilir. Bu, ağzın hareket ve işlevinin yanı sıra aşırı ağrı ve rahatsızlık ile sonuçlanır.

 

  1. İltihaplı diş etleri

Yanlış çıkan yirmi yaş dişleri, çevredeki diş etlerine ciddi şekilde zarar verebilir. Örneğin açılı olarak çıkan 20 yaş dişleri diş etlerinin şişmesine ve temizlenmesinin zorlaşmasına neden olur. Diş etlerinizi düzgün bir şekilde temizleyemezseniz enfeksiyona, boşluklara ve diş çürümesine yol açabilir.

 

  1. Sinüs sorunları

Bilgelik dişleriniz aslında sinüslerinizi etkileyebilir. Sinüsler, yirmilik dişlerin çıktığı üst arka çeneye yakın olan burnun arkasında bulunur. Büyüyen yirmi yaş dişlerinin kökleri sinüs bölgesine baskı uygulayarak baş ağrılarına ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir.

 

Neden “sağlıklı” bilgelik dişlerini çıkaralım?

Bazı şanslı kişilerde yirmi yaş dişleri doğru pozisyonda çıkar ve diğer dişleri sıkıştırmaz. Ancak bu durumlarda bile yirmi yaş dişlerinizi çektirmeyi düşünmelisiniz.

 

Yirmi yaş dişlerini temiz ve sağlıklı tutmak çok daha zordur. Ağzınızdaki diğer dişlerden çok daha fazla boşluk geliştirme olasılıkları vardır.

Call Now ButtonRandevu Al