0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Yaşlılarda Ağız Sağlığı ve Bakımı

Genel olarak, yaşlanma ile ilgili olduğu düşünülen ağız içi değişiklikler; diş kaybı, diş rengi koyulaşması, diş eti çekilmesi, tat kaybı ve tükürük miktarının değişmesidir. Ağız sağlığı düzenli bakım ve uygun olmayan beslenme ile yaşlılıkla birlikte bozulur.

Yaşın ilerlemesiyle beraber diş minesinin azalmasından dolayı diş yapısında ve görünümünde değişiklikler olur. Ayrıca diş minesindeki azalmadan kaynaklı diş renginde koyulaşma görülür.

Yaşlanmayla beraber çene kemiklerinde incelme ve erime görülür. Bu durumda protez kullanmayan hastalarda yüzde ve dudaklarda çöküntü, ağızda ise büzülme meydana gelebilir. Hareketli protez kullanımı ağız içi geniş yüzeyleri kaplayarak tat alımını engeller. Tat alma duyusundan dolayı yaşlılarda tuz ve şeker tüketimi artarak kişilerde diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Yaşla beraber tükürük salgısının azalmasından dolayı dişlerde plak ve bakteri oluşumu artar, diş eti hastalıkları ve dişlerde çürük oluşumu artış gösterir. Ağız kuruluğu, ağız içi dokuların darbelere karşı direncini düşüreceğinden ağızda yara oluşumuna sık rastlanabilir. Ayrıca ağız kuruluğu sebebiyle dilde yemek artıklarından oluşan bir tabaka birikerek dilde tat alma duyusunda azalmaya sebep olur. Tükürüğün temizleme ve nemlendirici etkisi azaldığı için ağız içinde ve dudak köşelerinde mantar tipi enfeksiyon oluşumları görülebilmektedir.

Yaşlılarda ağız sağlığının kötüleşme riskini azaltmak için bakım ve protez kullanımı önemlidir. Yaşlı bireylerin ağız bakımı için altı ayda bir diş hekimlerine gitmeleri önerilmektedir. Ağız sağlığı iyi olmayan bireylerin diş hekimlerine 1-3 ay gibi daha kısa aralıklarla görünmeleri daha sağlıklı olur.

Yaşlılarda diş eti ve dişlerin hassas olmasından dolayı diş fırçalarının yumuşak kıllı tercih edilmesi gerekmektedir.

Diş eti dokusunun azalmasından dolayı diş aralarına besin artıklarının girmesine neden olur. Bu durum çürüklere ve iltihaplara davetiye çıkaracağından kişilerin diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmaları gerekmektedir.

Protez kullanan yaşlı bireylerin protezlerini her gece çıkarıp diş etlerini havalandırmaları gerekmektedir. Ayrıca protezlerin temizliği için soğuk su içerisinde protez temizleme tabletleri ile mikroplardan arındırmaları gerekmektedir.

Büyüklerimizin sağlığı ve detaylı bilgi için herzaman Alyadent eryaman diş sağlığı polikliniğimize uğrayabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.

Call Now ButtonRandevu Al